Earn Money with just a few clicks

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μαρμελάδα Πορτοκάλι

συνταγή της κας Μαρίας από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας που έφτιαξε η μαμά μου με ωραιότατα πορτοκάλια από το Ζευγολατιό

Υλικά:

πορτοκάλια
ζάχαρη

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό να ζεσταίνει, μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια ολόκληρα όπως είναι με τη φλούδα. Όταν πέσουν τα πορτοκάλια στην κατσαρόλα διακόπτεται η βράση. Αφήνουμε να πάρει βράση το νερό ξανά με τα πορτοκάλια μέσα, μόλις βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Σουρώνουμε, πετάμε το νερό, πλένουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε πάλι με κρύο νερό όπως πριν να ζεσταθεί. Ρίχνουμε ξανά τα πορτοκάλια όταν βράσει το δεύτερο νερό και μόλις ξαναπάρει βράση τα σουρώνουμε ξανά. 
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε κομμάτια για να χωράνε στο μπλέντερ και βγάζουμε τυχόν κουκούτσια που μπορεί να έχουν μέσα. Αλέθουμε τα πορτοκάλια σύμφωνα με τα γούστα μας, μερικοί θέλουν να έχουν μέσα μικρά κομμάτια φρούτου και άλλοι να είναι πολύ λεία η υφή της σπιτικής μαρμελάδας τους.
Μετράμε πόσα ποτήρια βγήκε ο πολτός του φρούτου και βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό με άλλα τόσα ποτήρια ζάχαρη. Βράζουμε ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ώσπου να δέσει η μαρμελάδα μας, προσοχή γιατί πιτσιλάει και καίει πολύ!!!
Μόλις δέσει η μαρμελάδα αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα,δεν την σκεπάζουμε με καπάκι αλλά με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε σκεπασμένη τη μαρμελάδα όλη τη νύχτα στην κατσαρόλα ώσπου να κρυώσει με φυσικό τρόπο.
Βράζουμε τα βάζα και τα καπάκια σε κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε ανοιχτά να στεγνώσουν καλά. Το πρωί γεμίζουμε τα βάζα, η μαρμελάδα δε χρειάζεται ψυγείο πλην του καλοκαιριού που "ανάβει" από την ζέστη. Προσοχή να μην βουτήξουμε βρεγμένο κουτάλι ή μαχαίρι με βούτυρο κλπ στο βάζο όταν σερβίρουμε γιατί σε λίγες ημέρες η μαρμελάδα μας θα πιάσει μούχλα!
Ίσως είναι γλυκιά για τα γούστα κάποιων, εγώ προσωπικά μάλλον θα κράταγα λίγο περισσότερο τη ζάχαρη, σας έβαλα τη συνταγή όπως μου την έδωσαν και κρίνετε ανάλογα με τα γούστα σας...


2 σχόλια:

  1. Και μόλις έψαχνα μία συνταγή για μαρμελαδα πορτοκαλι!!......αυτή πρέπει να είναι τέλεια και θα την δοκιμάσω!!!!! Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή επιτυχία, γράψε μας τις εντυπώσεις σου μετά τη δοκιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή