Earn Money with just a few clicks

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σαλάτα Panzanella - η δική μου παραλλαγή της ιταλικής "ντοματοσαλάτας"

Πριν παραθέσω τη συνταγή οφείλω για τις υπέροχες γεύσεις που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω, να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ"  στο σεφ Γιάννη Κόντη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου "Μεσόγειος" στον Καστελλόκαμπο της Πάτρας όπου εργάστηκα για 9 μήνες (1998-1999)... αυτή η σαλάτα είχε μεγάλη επιτυχία στο εστιατόριο του και βέβαια δεν τη φτιάχνω ακριβώς όπως την έκανε,πάνε και 12 χρόνια από τότε που ήμουν εκεί οπότε είναι αδύνατο να θυμάμαι ακριβώς τη διαδικασία!!!



Υλικά:

1 και 1/2 κιλά κόκκινες σφιχτές ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο
φρέσκο βασιλικό
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι balsamico (βάλτε λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με τα γούστα σας)
2 κουταλιές γλυκού μουστάρδα
αλάτι, φρέσκο πιπέρι
το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά) 


Εκτέλεση:

Πλένουμε τις ντομάτες μας, βγάζουμε το επάνω κοτσάνι και όσο σκληρό μέρος έχει από κάτω.



Στον πάτο της ντομάτας χαράζουμε με το μαχαίρι ένα σταυρό, επιφανειακά στη φλούδα χωρίς να πάμε πολύ μέσα στη σάρκα της ντομάτας.

Βάζουμε τις ντομάτες με το σταυρό επάνω σε μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό ώσπου να καλυφθούν οι ντομάτες, όχι παραπάνω, ίσα δηλαδή που να τις σκεπάζει το νερό. 




Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε 2 με 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά, πρέπει οι ντομάτες να μη λιώσουν και οι φλούδες να έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε από τη σάρκα της ντομάτας. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για λίγο.

Όταν τις βγάλουμε από το νερό πρέπει να είναι κάπως έτσι :


Με ίσιο μαχαιράκι αφαιρούμε τη φλούδα. Κόβουμε στη μέση όπως ο ισημερινός, δείτε στη φωτό παρακάτω για να καταλάβετε :




Αφαιρούμε τα σποράκια , εδώ βλέπετε πως είναι χωρίς τους σπόρους, και κόβουμε σε κομματάκια όσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τη σάρκα.


Μετά ψιλοκόβουμε το σκόρδο ή το πολτοποιούμε σε γουδί με λίγο αλάτι .




Χτυπάμε σε μπλέντερ το ξύδι με το λάδι και τη μουστάρδα, περιχύνουμε τις ντομάτες, ρίχνουμε το μαϊντανό, το βασιλικό και το σκόρδο (και το κρεμμυδάκι αν θέλουμε),αλάτι,πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε να δούμε αν θέλει συμπλήρωμα σε καρυκεύματα. Αφήνουμε τη σαλάτα να κρυώσει και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται περίπου 5-7 ημέρες στο ψυγείο σκεπασμένη σε μπολ. 
Σερβίρεται σε φρυγανισμένο ψωμί ή με κρουτόν και φέτα επάνω. Απ ότι είδα κάποιοι βάζουν και ψιλοκομμένο αγγούρι επάνω ή τουρσιά, εγώ την προτιμώ με φέτα - ανάλογα τα γούστα. Πάντως σε τραπέζι στο σπίτι σερβιρισμένη σε μεγάλο μπωλ με σπιτικά κρουτόν σκόρδου-ρίγανης και φέτα με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό από πάνω είναι η λύση που με έχει βγάλει πολλές φορές ασπροπρόσωπη...



Και εδώ είναι μια φρυγανισμένη φέτα ζυμωτό ψωμάκι με τυρί φέτα επάνω, ωραία έγινε και αυτή τη φορά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου