Earn Money with just a few clicks

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Το "Μελαχρινό" της γιαγιάς μου... η πασίγνωστη νηστίσιμη Φανουρόπιτα του Αυγούστου

Το αγαπημένο γλυκό του αδερφού μου, μελαχρινό γιατί έχει κανελογαρίφαλα που το κάνουν καστανό αλλά και πολύ αρωματικό! Αν το κάνετε με 9 υλικά (χωρίς τη σταφίδα ή το καρύδι), είναι η φανουρόπιτα που τάζουμε στον Άγιο Φανούριο που γιορτάζει στις 27 Αυγούστου για να μας "φανερώσει" κάτι που ψάχνουμε... 

Υλικά για ταψί Νο 40:

7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένο καρύδι 
1 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ ή λικέρ
3 φλιτζάνια τσαγιού χυμό πορτοκάλι
2 κουταλιές σούπας κανέλα και γαρίφαλο τριμμένο 
2 κουτάλια γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουτάλια γλυκού baking powder 
1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή (σουλτανίνα) - προαιρετικά

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι και το λικέρ μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσθέτουμε κανέλα και γαρίφαλο. Αραιώνουμε στο πορτοκάλι τη σόδα και το baking powder, το ρίχνουμε στο μείγμα με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι. Στο τέλος ρίχνουμε και το καρύδι ή/και τη σταφίδα και ανακατεύουμε καλά. 
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε καλά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 - 190 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά της ώρας, ανάλογα το φούρνο μας.
Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου