Earn Money with just a few clicks

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Πορτοκαλόπαστο ή Παντεσπάνι με Πορτοκάλι για ταψί Νο 40

Υλικά:

- 15 αυγά
- 750 γραμ. ζάχαρη
- 750 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ποτήρι χυμό φρέσκο πορτοκάλι
- 1 φλυτζ. κονιάκ
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 5 βανίλιες
- 1 φακελάκι baking powder
- αμύγδαλο ασπρισμένο και ψιλοκομμένο (όσο και αν θέλετε)
- 2-3 κουτ. βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί

    για το Σιρόπι:

    - 6 ποτήρια ζάχαρη
    - 4 ποτήρια νερό
    - 1 ξύλο κανέλας
    - λίγο φλούδα λεμονιού
    - το χυμό από 1/2 λεμόνι

      Εκτέλεση:

      Χτυπάμε καλά τους κρόκους από τα αυγά με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το μίγμα, προσθέτουμε το baking powder διαλυμένο στο χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τις βανίλες, το ξύσμα, το σιμιγδάλι. Αφήνουμε στην άκρη και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Με το χέρι ή με ξύλινη κουτάλα "διπλώνουμε¨τη μαρέγκα , τα αμύγδαλα αν θέλουμε να βάλουμε, με το υπόλοιπο μίγμα σιγά-σιγά και ρίχνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
      Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 30' , ώσπου να πάρει χρυσό-καστανό ανοιχτό χρώμα. Είναι σημαντικό να μπει αμέσως στο φούρνο αφού το βάλουμε στο ταψί για να μην κάτσει κάτω το σιμιγδάλι και δε φουσκώσει.
      Αφού κόψουμε σε κομμάτια σιροπάρουμε, να είναι χλιαρό το γλυκό και καυτό το σιρόπι. Προσοχή ... το σιρόπι ίσως είναι πολύ και περισσέψει, βάλτε το λίγο-λίγο και θα δείτε πόσο θα φουσκώσει το γλυκό και πόσο θα πάρει.

      4 σχόλια:

      1. Το φτιάχνω συχνά και πάντα γίνεται τέλειο, χωρίς το αμύγδαλο μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο παντεσπάνι για τούρτα. Με συνοδεία παγωτού καϊμάκι είναι η αδυναμία μου...

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      2. ακούγεται πολύ καλό, θα το δοκιμάσω!!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      3. Αθανασία πολλά δεν είναι τα 15 αυγά?

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      4. Κι όμως, τόσα θέλει Έφη!
        Αυτή η δοσολογία είναι για πολύ μεγάλο ταψί, εγώ κάνω τα 2/3 της δόσης γιατί το 40άρι ταψί δε χωράει στο φούρνο μου.
        Αυτό που λατρεύω σ΄αυτό το γλυκό είναι που δεν έχει καθόλου λιπαρά...

        ΑπάντησηΔιαγραφή